Bitcoinadressen als identiteit voor transacties

Bitcoin is een van de populairste cryptocurrencies op dit moment. Steeds meer mensen wagen de gok om deze digitale valuta aan te schaffen en hiermee op een andere manier hun geld te beleggen. Dit komt vooral door de voordelen die deze investering met zich meebrengt. Echter zitten er ook nog technologie├źn achter, waar veel mensen zich niet in verdiepen bij de aanschaf van de Bitcoin. Een daarvan zijn de Bitcoinadressen waar gebruik van wordt gemaakt. Voordat je de Bitcoin aanschaft via Bitvavo is het echter belangrijk dat je weet wat deze adressen zijn en hoe ze opgebouwd zijn.

Een extra toegangscode voor jou en de ontvanger

Bitcoinadressen zijn adressen die bestaan uit een combinatie van cijfers en letters. Dit zijn er in de meeste gevallen 34, welke allemaal beginnen met een 1. Deze adressen komen niet voor in de blockchain. In feite doen de adressen niets meer dan aangeven dat de bitcoins met een bepaalde toegangscode uitgegeven kunnen worden. Deze private key moet immers een afgesproken notatievorm hebben om naar behoren te kunnen werken. Soms komt ook de 3 voor als eerste teken. Dit getal geeft aan dat het om een geavanceerde transactie gaat. De manier waarop deze bitcoins uitgegeven worden, is veelzijdig en moet daarom bekend zijn bij zowel de verzender als de ontvanger.

Een digitale handtekening horende bij het adres

De private key die aan dit adres hangt, wordt willekeurig gegenereerd. De kans dat deze overeenkomt met een ander adres is heel klein. Hierdoor kunnen andere partijen nooit meekijken en zal de transactie bij de juiste persoon terecht komen. Je kunt deze key daarom zien als een digitale handtekening, waarmee jouw transactie via Bitvavo wordt ondertekend. Hiermee kun je namelijk controleren of een bitcoinadres bij de digitale handtekening hoort waarmee de digitale valuta wordt overgemaakt naar de ontvanger.